Een Cursus WordPress

Je wilt je eigen professionele website bouwen in WordPress?
Of je werkt al in WordPress, maar je loopt tegen beperkingen op, en je wilt echt veel meer van dat programma weten en begrijpen?

Je zit in beide gevallen bij Klokwerk aan het goede adres. Bij Klokwerk-Design kan je verschillende cursussen volgen voor het bouwen van websites in WordPress. Tevens kan je ook kiezen voor ad hoc hulp in te roepen bij de helpdesk, of je kan ervoor kiezen om in één middag samen één website te bouwen, de zogenaamde optie samen bouwen. Hieronder volgt meer informatie over de cursussen.

Je hebt de korte cursus, en de meer uitgebreide variant. Na afronden van de korte cursus kan je ervoor kiezen deze te verlengen naar de langere versie.

In de korte cursus leer je jouw eigen site op te zetten op basis van een van de vele standaard-designs die beschikbaar zijn. Je leert daarbij over hoe je een goede webhosting kiest, en hoe je de valkuilen vermijdt met het opzetten van een site. Ook als je al werkt in WordPress, wed ik dat je in deze twee lessen al heel veel leert.

In de lange cursus leer je vervolgens hoe je maatwerk toepast. Je leert alles over de ins & outs van WordPress – over de vele mogelijkheden van WordPress-sites, en ook over wat ‘onder de motorkap’ zit. Indien je dat wilt, maak je tijdens deze cursus jouw eerste maatwerk-website onder begeleiding helemaal af. Je bent na deze cursus misschien nog niet de beste webbouwer van de Randstad, maar toch al een goed eindje op weg.

(Wacht… misschien zijn beide opties eigenlijk niet wat je zoekt? Je wilt eigenlijk helemaal geen webdesigner worden, je wilt gewoon hulp met het bouwen van één site, die weer wel maatwerk moet zijn. Misschien is deze aanbieding dan beter voor je?)

Meer informatie over de inhoud van de lessen vind je hieronder. De lessen kennen een hoog interactief karakter. Bovendien kan je tussen de lessen door vragen stellen per email.

Alle lessen duren vier uur. De lessen kunnen worden gegeven op eigen locatie van jouw bedrijf, of op een leuke locatie waar ik al veel lessen heb gegeven, in de Kinkerbuurt in Amsterdam.

Wanneer de lessen worden gegeven hangt af van de interesse. Via het inschrijfformulier kan je je aanmelden voor de korte of lange cursus. Bij voldoende aanmeldingen kijken we met behulp van een datumprikker wanneer er een groep van start kan gaan. Een cursusgroep bestaat uit minstens drie, en maximaal zes personen. Je inschrijving is pas definitief als we tot een planning kunnen komen.

Let op: Tussen de lessen door krijg je huiswerk mee, zodat je het geleerde in praktijk brengt en ook echt in de vingers krijgt. Reken op een werkbelasting van één extra werkdag per cursusdag. Als het je ambitie is je site aan het eind van de cursus echt helemaal af te hebben, heb je die tijd thuis ook echt nodig!

NB: Het is voor bedrijven ook mogelijk om de cursussen aangepast naar behoefte te krijgen. Neem ook daarvoor contact op via het inschrijfformulier.

Pakket 1: Een goede start met WordPress in 1 lessen
Bestaande uit Les 1 & 2: € 175 pp

Les 1: Kennismaking met WordPress

 • Wat is WordPress, en waarom zou je er wel of niet voor kiezen?
 • Hoe vind ik de beste hosting voor mijn website?
 • WordPress installeren
 • Een introductie op het dashboard van WordPress
 • Basisinstellingen van WordPress
 • Het aanmaken en plaatsen van pagina’s & blogs
 • Het maken van een menu
 • Het plaatsen van beeldmateriaal
 • Wat is een WordPress-thema, en waar moet ik op letten bij het kiezen daarvan?
 • Wat leer ik tijdens de vervolglessen?

Vóór de tweede les help ik je thuis de beste en voordeligste provider te kiezen en een WordPress-installatie op te zetten. Verder breng je het geleerde in praktijk (huiswerk) door onder meer een geschikt WordPress-thema te kiezen en te oefenen met pagina’s en content.

Les 2: Een goede website met standaard-design

Tijdens de tweede les werk je op je eigen laptop verder aan je eigen WordPress-site. In deze les leer je:

 • Hoe je de betere navigatie op je website maakt / hoe een goed en gebruiksvriendelijk menu van een website er nu eigenlijk uit ziet
 • We bespreken wat we kunnen doen met zijbalken en zogenaamde ‘widgets’
 • We leren alles over het maken van formulieren in websites
 • Je leert hoe je tijdens het bouwen in de gaten houdt dat je site veilig en snel blijft
 • We leren hoe je je site het best automatisch kunt backuppen
 • We leren hoe je een Google maps kaartje in je site laadt, om mensen de weg te wijzen
 • Je krijgt een introductie op html, zodat je echt snapt waar je mee bezig bent en meer controle krijgt over wat je doet
 • We hangen voor zolang we nog bezig zijn met werken aan onze site op de voorpagina een bordje ‘onder constructie’ op

Je kan na deze twee lessen je site perfect bedienen en onderhouden. Als je meer wilt met je site, dan weet je hoe je verder moet zoeken naar aanpassingen en uitbreidingen. Bovendien heb je het nummer van een goede helpdesk op zak, voor als je echt vast komt te zitten.

Pakket 2: Alles over WordPress in 6 lessen
Bestaande uit Les 1 & 2 + 4 extra lessen: € 490 pp

Heb je les 1 & 2 al gevolgd en wil je toch door, dan kan je het reeds betaalde bedrag aftrekken van de cursusprijs van pakket 2.

Na de eerste cursus kan je er vervolgens voor kiezen in vier extra middagen de cursus “Alle ins and outs van WordPress” te volgen. Je leert dan alles over het maken van maatwerk-designwebsites, met talloze functies, van nieuwsbrieven tot webshops. Bovendien leer je veel over het maken van goede en effectieve webcontent.

We zetten tijdens deze cursus één site online, en maken hem samen helemaal af. Deze cursus is interessant voor mensen die één website onder begeleiding willen bouwen, maar ook voor mensen die al met WordPress werken en vooral hun kennis willen verbreden: je zal zien dat je met je site veel verder komt, en veel meer met het programma kan dan je ooit had gedacht.

Na les 1 & 2 volgen nog vier extra lessen waarin je leert:

 • Hoe je een standaard-thema zelf aan kan passen naar je eigen design (door middel van de taal css)
 • Hoe je goede webteksten schrijft, die zowel goed zijn voor klanten als voor de zoekmachines
 • Wat de eisen zijn aan goed beeldmateriaal, en hoe je dit beeldmateriaal kan presenteren middels onder meer slideshows en galleries
 • Hoe je visuele effecten aan je site toevoegt
 • Hoe je je site kan uitbouwen met verschillende functies, bijvoorbeeld een nieuwsbrief-functie, een webshop, een taalschakelaar voor meertalige websites, hoe je een afsprakenkalender in je site hangt, en hoe je een communitysite maakt
 • Hoe je ervoor zorgt dat je site geschikt blijft voor alle soorten schermen en browsers (responsive)
 • Hoe je je site sneller kan laten zijn, en het beste kunt beveiligen
 • Hoe je je site zoekmachinevriendelijk maakt en ook echt laat vinden door Google en andere zoekmachines (SEO)
 • Hoe je je site kan promoten, en je meer bezoekers naar je site krijgt, oa door middel van slimme interactie tussen jouw site en de sociale media (Facebook, Linkedin, Twitter etc)
 • Hoe je ervoor zorgt dat je bezoekers overgaan tot actie (marketing)

Tijdens de cursus bouwen we één site helemaal af.

Tussen de lessen door krijg je huiswerk mee, zodat je het geleerde in praktijk brengt en ook echt in de vingers krijgt. Reken op een werkbelasting van één extra werkdag per cursusdag. Let op: als het je ambitie is je site aan het eind van de cursus echt helemaal af te hebben, heb je die tijd thuis ook echt nodig!

Wacht… misschien is dit allemaal iets teveel voor je. Je wilt eigenlijk helemaal geen webdesigner worden, je wilt gewoon hulp met het bouwen van één site. Misschien is deze aanbieding dan beter voor je?

Iets delen met je netwerk is altijd fijn: