Dienstverlener, vakman, marketing-specialist
Een goede webdesigner: wat kan die en wat levert hij?
Laat ik eerlijk zijn: bijna iedereen kan met standaard-sjablonen een simpele website in WordPress bouwen. Niet iedereen heeft er tijd voor en/of zin in om zich erin te verdiepen. Dat is de voornaamste reden dat webdesigners werk hebben. Een goede webdesigner is daarmee in de eerste plaats een dienstverlener, die de klant ontzorgt.
Maar tegelijkertijd is een goede webdesigner ook een vakman. Iedereen kan een WordPress-website installeren, maar niet iedereen kan maatwerk leveren. Niet iedereen weet bovendien hoe te vermijden dat een website traag is, of zichtbare storingen vertoont. Bovendien is een standaard WordPress-installatie nog niet veilig tegen hackers en voor crashes.
En daarbij kent niet iedereen de eisen aan een moderne websites, en weet ook niet iedereen hoe een website eruit moet zien die klanten prikkelt om tot actie over te gaan. Een echt goede webdesigner kent ook de tips en trucs om zoekmachines te prikkelen, en is goed op de hoogte van de mogelijkheden van een website voor jouw business.
En verder zoek je iemand die snel en efficiënt de mogelijkheden voor jouw business ziet in samenhang met de moderne webtechnologie. Iemand die snel jouw wensen kan vertalen in IT-oplossingen, en die actief meedenkt voor hoe jij jouw business online kan vormgeven.
Voor deze dingen zoek je dus een goede websitebouwer.
Kwaliteit in webland
Veel webdesigners werken met standaard-websites, en komen zo niet veel verder dan het niveau van dienstverleners. Sommige webdesigners blijken zo prima te kunnen overleven, misschien ook vooral omdat ze beter zijn in het verkopen van websites dan in het maken ervan.
Helaas wordt er daarmee ook veel troep verkocht. Ik zie vaak klanten met sites die vanaf het begin niet goed ontwikkeld zijn, en waar in de basis al fouten zitten, waardoor de sites traag zijn of niet meer functioneren, en/of teveel afhankelijk zijn van (betaalde) software die de site geen goed doet. En helaas zijn er ook veel webdesigners op de markt die garantie tot de deur geven.
Veel mensen die in WordPress werken, hebben helaas weinig kennis van de webtalen waarmee ook dit systeem is opgebouwd: html, css, php en javascript. Dat is zonde, want daarmee maken ze zich veel te afhankelijk van geprefabriceerde software zonder daarvan de mogelijke problemen te kunnen zien, en zonder te kunnen ingrijpen als het mis gaat. Vaak worden websites zo veel te zwaar, en dat komt de snelheid en de vindbaarheid niet ten goede. Uiteindelijk lopen dit soort sites vast op tegenstrijdigheden tussen de geïnstalleerde stukken software.
Heb je zelf zo’n website, en geeft je webbouwer niet thuis? Neem dat contact met mij op. Soms valt heel makkelijk wat aan zulke dingen te doen, maar soms is het een kwestie van uithuilen en opnieuw beginnen. We kunnen altijd zien wat er te doen valt.
Een echt goede webdesigner hoeft misschien niet zelf al een paar generaties websites gemaakt te hebben, het helpt wel degelijk om kennis van de ontwikkeling van het internet te hebben. De basis is echt belangrijk om te weten waar je echt mee bezig bent. Een echt goede webdesigner levert je in ieder geval iets waar je jaren wat aan hebt, en levert je de nodige nazorg. Maak daar goede afspraken over.
Licenties en vaste kosten
Vraag aan een webdesigner ook altijd welke licenties hij of zij koopt voor je website, en of hij jou eigenaar kan maken van die licenties. Dat geldt ook voor de hosting. Licenties en hosting betekent jaarlijkse kosten, en daar kan je maar beter van op de hoogt zijn!
Ik heb nu een aantal keer een klant gekregen met een site en ruzie met de oude webbouwer, met een site vol verlopen licenties, die ook nog eens qua eigenaarschap bij de oude webbouwer lagen. Dan is je eerste gesprek: luister, ik heb naar je site gekeken en je moet er een smak geld tegenaan gooien om hem werkend te houden, en dat moet jaarlijks. Je vorige webbouwer had dat niet vermeld, maar hij/zij heeft allerlei dure plugins en een duur thema gebruikt, en zonder jaarlijkse investering is het uithuilen en opnieuw beginnen. Dat is een harde boodschap voor een ondernemer die net anderhalf jaar draait en feitelijk nog in de opstartfase zit.
Een goede webdesigner is open over de eventuele investeringen, en maakt hij jou 100% eigenaar van je eigen site. Je komt bij hem terug omdat je zijn service waardeert, niet omdat hij de enige is die bij jouw website kan…
Moderne eisen, mogelijkheden en kansen
Tegelijkertijd zie ik ook dat veel webbureaus nog websites maken met de kennis van gisteren. Het internet is altijd volop in ontwikkeling, en een goede webdesigner leert constant bij. Wie websites maakt, moet op de hoogte zijn van de laatste vondsten op het gebied van Search Engine Optimization, moet weten op welke manieren websites zich tegenwoordig aanpassen aan verschillende apparaten (responsive), en op de hoogte zijn van de moderne eisen aan gebruiksvriendelijkheid.
Daarbij dient iemand die in WordPress werkt heel goed bij zijn met zijn kennis van welke extra software (plugins) er veel gebruikt worden, en wat daarvan de voordelen en vooral ook de nadelen zijn. Heel veel wat gisteren nog niet mogelijk was met prefab software, kan vandaag wel. Maar veel prefab software dat veel belooft, is uiteindelijk troep, en je wilt niet in die valkuil stappen. Een goede webbouwer weet wat de nieuwe kansen zijn van de software die op de markt komt, en adviseert je actief over de mogelijkheden van een website voor jouw business.
Verder moet een goede webdesigner ook goed op de hoogte zijn van welk soort websites voor welke branches op het moment ‘in de mode’ zijn, en begrijpen waarom die voorkeuren er zijn. En wellicht ook een beetje kunnen aanvoelen hoelang die rages zullen duren, en daar ook op in weten te spelen.
In dit vak moet men kortom altijd blijven leren, en dat maakt het ook leuk.
We kunnen niet alles weten
Als ik zou zeggen dat ik alles zou weten van webdesign, dan loog ik. En ik durf te zeggen: een webdesigner of bureau die stelt wél alles te weten, weet in werkelijkheid veel te weinig. Aristoteles leerde het al: een kenmerk van mensen die veel weten is dat ze veel beter op de hoogte zijn van de dingen die ze nog niet weten, dan mensen met een beperktere kennis.
Hoe meer je weet, hoe meer je je beperkingen kent dus, en dit geldt zeker voor het vak van webdesigner. Maar wie leergierig is, leert hierdoor elke dag meer. Dat betekent dus ook dat hij elke dag weer beter weet wat hij nog mist, maar hij weet gelukkig precies waar hij moet zoeken om zijn kennis nog verder te vergoten.
Wat mijn eigen kennis veel geholpen heeft, is dat ik nu sinds een paar jaar ook les geef in webdesign. Om nog maar eens een filosoof aan te halen: Seneca schreef al dat de beste manier om iets te leren is er ook les in te geven. Hoe waar die uitspraak is, dat heb ik de afgelopen jaren zelf mogen ervaren. Wie les geeft in zijn eigen vak, staat er op een andere manier bij stil. Je komt niet meer weg met een routine en intuïtie, die nuttig zijn, maar ook voor blinde vlekken zorgen.
Jouw website
Wellicht wil je een website voor jouw business, en kom je zodoende op dit blog terecht. En wellicht heb je al meerdere webdesigners gezien, en weet je nu echt niet meer welke je moet kiezen.
Ik zou zeggen: kijk om te beginnen hierboven nog eens naar de zaken die ik opnoemde, en vraag tijdens het gesprek met jouw webdesigner door op die punten. Belangrijker dan alles is dat je een goede klik hebt met degene die jouw site bouwt, en dat er een vlotte communicatie is. Een goed gevoel en een eerlijke prijs zijn nu eenmaal het belangrijkst. Maar daarnaast kan je voordat je een website laat bouwen daarbij kan je maar beter de verwachtingen goed scherp hebben, en ook daarop jouw webbouwer kiezen.
Mocht je interesse hebben in mijn diensten, dan kan je altijd contact opnemen voor een vrijblijvende afspraak om kennis te maken en de mogelijkheden te bespreken. Ik hoor graag van je!