Een goede website: hoe duur moet dat zijn?

Hoe kan ik zo goedkoop mogelijk een goede website (laten) maken?

Die vraag houdt veel mensen bezig, en zo kom je wellicht ook op dit blog terecht. Wie met deze vraag gaat googelen kan al gauw door de bomen het bos niet meer zien. Zoveel mogelijkheden en wat is nu het beste? Laat ik proberen zo objectief mogelijk de zaken op een rijtje te zetten. Er zijn inderdaad duizenden mogelijkheden, maar grofweg komen ze eigenlijk neer op drie opties:

  1. budgetkeuze: ik bouw mijn site zelf
  2. één twee drie hup, klaar: een website
  3. geen zin in gedoe: ik laat mijn site bouwen

Ik behandel ze hieronder alle drie:

Ik bouw mijn site zelf

Veruit de goedkoopste manier om een website te bouwen is deze zelf te maken. Tenminste, als je tijd niet tot de kosten rekent. Iedereen met een beetje gevoel voor computers kan met WordPress redelijk snel zelf een site bouwen. Of het er dan ook een beetje uitziet en goed leest heeft dan vooral te maken met je gevoel voor (web)teksten en beeld. Met andere programma’s wordt het al snel ingewikkelder (tenzij je voor optie twee kiest; zie daarvoor hieronder).

De gevaren? Het grootste gevaar van zelf bouwen is dat het je waarschijnlijk veel meer tijd gaat kosten dan dat je er eigenlijk in had willen steken. Een meer praktisch gevaar is dat je een site bouwt die er op jouw scherm fantastisch uitziet, maar op een andere browser (chrome, firefox, IE 6 t/m 11) of op een ander apparaat (Apple, Windows, pad of phone) heel anders uitziet. Let daar dus goed bij op. Verder is het zaak te blijven letten op de snelheid van je site. Kijk in dat kader vooral ook uit met welke hostingprovider je in zee gaat. Prijzen en vooral service lopen sterk uiteen.

Deze route valt dus aan te raden als je:

  • wat gevoel hebt voor computers
  • goede teksten kan schrijven
  • je site ook goed test op verschillende apparaten en op snelheid
  • minstens een werkweek de tijd hebt om te ploeteren en te zoeken op forums hoe je het aan moet pakken

Koudwatervrees? Kom dan eens langs op één van mijn gratis introductielessen WordPress. Na deze cursus weet je waar je op moet letten bij het zoeken van een hostingprovider, je weet hoe je WordPress moet installeren en je kan aan de slag met het programma. Als je daarmee vastloopt kan je mij altijd nog mailen of bellen voor advies. Voor meer details: klik hier.

Ook kan je ervoor kiezen gewoon zelf te beginnen, kijken hoever je komt, en eventueel als je er niet uit komt mijn hulp alsnog inroepen. De prijzen daarvan staan hier.

De kans met deze optie is dat je blijft hangen in standaard-templates en niet verder komt dan de standaard WordPress functies. Dat is vaak niet erg. Er zijn gratis veel goede designs te vinden en veel goede websites zijn ontworpen door mensen die dat zo deden. Maar wil je een website helemaal voor jou op maat maken met een eigen design, dan zal je flink moeten ploeteren. Om dat makkelijker te maken heb ik een cursus staan, waarin we met een groep van maximaal zeven man ieder een eigen website maken in zes lessen met huiswerk. Als je daarmee klaar bent ben je niet de beste webdesigner van Amsterdam, maar toch al een heel eind op weg. En je hebt je (eerste) website helemaal perfect online staan. Voor meer informatie klik hier.

Kies je voor zelf bouwen? Hoe dan ook: succes. Er zijn echter nog twee andere opties.

Eén twee drie hup klaar: een website

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Er zijn verschillende aanbieders online waar je met een paar klikken op de knop en een beetje schuiven een website in elkaar kan puzzelen. Dat kan een goedkope en veilige route zijn. Let daarbij wel op:

  • Is het echt zo goedkoop?
    Goedkoop is vaak duurkoop. Let goed op de maandelijkse kosten, en kosten voor extra functionaliteiten. Sommige aanbieders vragen zelfs een extra fee per pagina, wat belachelijk is: dit soort bedrijven moet je sowieso niet hebben want die gaan niet mee met de tijd, waarin iedereen een sjabloon eindeloos kan kopiëren.
    Vergelijk ook vooral de maandelijkse kosten met de normale kosten van een provider: je kan een normale website voor 25 euro per jaar laten hosten. Voor die prijs heb je geen supersnelle hosting, maar vaak heb je dat ook niet nodig, en je kan altijd opschalen. Supersnelle hosting voor één website hoeft je vaak trouwens ook niet meer dan 8 euro per maand te kosten.
  • Hoeveel kan ik aanpassen?
    Je gebruikt voor je site waarschijnlijk een sjabloon waarin vele anderen werken, en je mogelijkheden tot aanpassen zijn vaak erg beperkt. Ook de functionaliteiten zijn vaak beperkt. Je krijgt alles right-out-of-the-box. Dus je bent waarschijnlijk beperkt in lettertypes, kleuren, en lay-out. Het ziet er OK uit, maar het is geen maatwerk. Wees je daarvan bewust.
  • Hoe bereikbaar is de helpdesk?
    Misschien niet het eerste waaraan je denkt, maar je zal een bedrijf maar een keer nodig hebben als je site plat ligt. Dan is het niet prettig als je moet mailen met een helpdesk die je een ticket geeft na het invullen van een online formulier, en er vervolgens twee dagen over doet om een antwoord te geven… waaruit dan weer duidelijk wordt dat het gegeven is door iemand die eigenlijk ook niet weet waar hij of zij het over heeft. Je wil meteen iemand kunnen bellen met verstand van zaken, of als je mailt of chat eigenlijk vrijwel meteen te woord gestaan worden. Check van tevoren of dit kan. Voordat ik met een partij in zee ga, bel of mail ik daarom altijd eerst de helpdesk met wat testvragen. Doen: het loont de moeite!
  • Bevat je website reclame?
    Vaak staat er op je site het logo van de partij waarbij je je site afneemt, en soms ook reclame van derden. Dat drukt de prijs, maar vraag je wel af of je dat wilt. Let ook op de url (de www waarop je de pagina oproept): kan je die zelf kiezen, en zo ja, kost dat nog extra?

De kwaliteit van de aanbieders loopt sterk uiteen en zitten dus wat addertjes onder het gras. Maar voor veel mensen die snel een simpele en misschien niet-heel-professionele website nodig hebben, kan dit een hele goede optie zijn.

Geen zin in gedoe: ik laat mijn website bouwen

Je hebt niet zoveel tijd en/of je hebt niet zoveel verstand van computers en media. Je bent een goede tekstschrijver of hebt er één achter de hand, of je wilt ook het schrijven van teksten graag uitbesteden. Toch wil je een professionele website die op alle schermen goed functioneert, voor een redelijke prijs.

Laat ik kort zijn: dan heb je aan Klokwerk-Design een goede partner. Natuurlijk, er zijn meer kapers op de kust, en hele goede bovendien, maar voor wat ik lever reken ik concurrerende prijzen voor de markt van kleine en middelgrote ondernemers. Ik lever maatwerk: je hoeft niet te kiezen uit sjablonen, wat veel andere webdesigners je zullen laten doen. Ik ga er vanuit dat je graag actief meedenkt over hoe je website er uiteindelijk uit moet komen te zien en daar misschien al ideeën bij hebt, maar ik denk ook met jou mee, door je ideeën aan te vullen en uit te werken tot een concreet resultaat online. Dat is de meerwaarde die ik lever: ik help jou om jouw ideeën te verwezenlijken.

Voorwaarde voor samenwerken is uiteraard dat er een goede klik tussen ons is. Of die er is? Daar komen we snel genoeg achter: in een kennismakingsgesprek bespreken we jouw wensen online en geef ik je gratis advies daarover. Eventueel stuur ik je bij dat advies een offerte. Je kan een offerte natuurlijk altijd weigeren. Het gesprek is geheel vrijblijvend. Ik ben dol op koffie.

Als je besluit met Klokwerk-Design in zee te gaan heb je sowieso een betrouwbare partner die je goed helpt met je website, en je daarnaast gevraagd en ongevraagd advies geeft over je webdesign, webteksten, beeldvorming, webstrategie, sociale mediastrategie en (hosting)partners.

Een idee van de prijzen kan je krijgen door rond te kijken op de site van Klokwerk-Design. Begin anders hier eens.