Wel of geen WordPress?

Waarom zou je voor WordPress kiezen, en waarom zou je eventueel voor een ander programma kiezen om je website in te bouwen?

Veel mensen weten het gewoon niet, en kiezen onbewust. Ik zelf heb heel bewust gekozen om wél in WordPress te gaan werken, en me daarin te specialiseren. Maar deze keuze is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het hangt er helemaal vanaf wat je wilt. Daarom zet ik hieronder graag de voors en de tegens van dit programma voor je op een rij. Omdat ik graag wil dat jij ook een bewuste keuze maakt.

Wat zijn de voordelen van WordPress?

WordPress is een zogenaamd CMS: een content management systeem. Daar zijn er nogal wat van. De bekendsten zijn naast WordPress Drupal en Joomla. Verder heb je nog online systemen die gehost worden op servers die van dat systeem zelf zijn als Wix. Waarom kiezen voor WordPress, en niet voor één van die anderen?

 • Google loves WordPress
  Wellicht dé reden waarom WordPress inmiddels voor iets van 25% van alle websites ter wereld gebruikt wordt: met een WordPress-site word je heel makkelijk vindbaar. Veel zogenaamde SEO-bedrijven (Search Engine Optimalisation) beginnen als ze een nieuwe klant krijgen zelfs met de site te herbouwen in WordPress, als die er al niet in staat. Dit omdat WordPress heel veel mogelijkheden biedt om beter vindbaar te worden.
 • Makkelijk in het gebruik
  WordPress is in vergelijking tot de meeste CMS-systemen erg makkelijk in gebruik, zeker als het gaat om de dagelijkse management van content. Dat vond ik fijn, omdat ik meestal werk voor klanten die wel zelf hun teksten en beeldmateriaal willen kunnen bijwerken, en dit zo makkelijk mogelijk willen kunnen doen. Qua simpelheid wint WordPress het ruimschoots van Drupal en Joomla.
 • Extreem veel mogelijkheden
  Er zijn echter programma’s die nóg makkelijker zijn dan WordPress. Bijvoorbeeld Wix. Maar voor dit gemak lever je wel enorm veel mogelijkheden in. Het is namelijk zo dat je met een systeem als Wix zeer beperkt bent. Je werkt met standaard-sjablonen en je kan daar maar zeer beperkt iets aan veranderen. Wil je dat doen, dan moet je bovendien vaak bijbetalen aan de partij die je server én je website host. In WordPress kan je in principe gratis je hele site herprogrammeren. En dat hoeft vaak niet eens. Omdat WordPress een open source-community is, hebben heel veel whizzkids al al dan niet gratis down te loaden uitbreidingen en wijzigingen (zogenaamde plugins) klaar staan, die je in een vingerknip kan installeren. En omdat de community van WordPress-programmeurs enorm is, zijn de mogelijkheden ook enorm, zonder dat je zelf hoeft te programmeren (of dat je webdesigner dit moet doen).
  Overigens ga ik er in dit blog vanuit dat je een WordPress site op een eigen server bouwt: je kan ook een WordPress-site neerzetten of WordPress.com, maar dan heb je dezelfde nadelen als in dit punt genoemd worden.
 • Goedkoop
  Zoals uit het vorige punt bleek, voor sommige functionaliteiten moet je betalen. Maar voor het programma WordPress zelf niet, en heel veel extra functionaliteiten zijn ook gewoon gratis. Je kan zeer professionele websites en zelfs webshops en community-sites bouwen, zonder dat je meer kosten maakt dan alleen die van de server (de computer) waar je website op draait.
 • Erg veel documentatie
  Voor zelfbouwers is het heel gunstig dat WordPress zoveel gebruikt wordt. Er is namelijk via Google heel veel hulp bij te vinden. Typ je vraag in, en je vindt het antwoord vaak al op een of ander forum staan. Ook zijn er veel bloggers die puur over het bouwen en het onderhouden van WordPress-sites bloggen, of zelfs over specifieke plugins of thema’s. Typ je vraag ook eens in op Youtube. Dikke kans dat je onderuit kan zakken, terwijl iemand je met een filmpje helpt je probleem op te lossen.
 • Hulp vinden
  En als je je site wilt laten bouwen heb je met WordPress ook het voordeel dat mocht je webdesigner er plotseling vandoor gaan, er heel veel mensen zijn de in WordPress werken en het werk kunnen overnemen. Je afhankelijkheid is daarmee erg klein. Let er echter wel op dat je webbouwer je de wachtwoorden van een zogenaamd administrator-account geeft, en de wachtwoorden van alle betaalde toevoegingen! Er zijn er teveel die deze zaken voor zich houden. Onzin natuurlijk, want jij betaalt en dus ben jij de eigenaar, nietwaar?

Zijn er ook nadelen van WordPress?

Natuurlijk zijn die er. Even op een rijtje:

 • Zwaar
  Ondanks dat ik soms het tegendeel beweerd zie worden, is WordPress een tamelijk zwaar systeem. Daarmee bedoel ik dat je site soms traag kan gaan, zeker als je hem op een budgetserver neerzet. Dat is een reëel nadeel, wat je wel kan ondervangen door je site goed en slim te programmeren en hem vooral bij een hostingprovider neer te zetten die past bij jouw ambities. Het is echt iets waar je rekening mee moet houden, anders kan het zijn dat je site te traag wordt.
 • Standaard functionaliteit
  Elk voordeel heb zijn nadeel. Die standaardfunctionaliteiten zijn fantastisch want je kan goedkoop en supersnel enorm geavanceerde functionaliteit inbouwen… het blijft echter wel standaardwerk, en geen programmatuur op maat. Dus het kan zijn dat je tegen beperkingen oploopt. Een plugin die nét niet doet wat jij wilt, of een plugin die wel doet wat jij wilt, maar heel veel meer functionaliteit installeert die je niet gebruikt, en daarmee je site weer onnodig vertraagt. Daarnaast zijn er zoveel zogenaamde plugins dat je al zoekende soms wellicht door de bomen het bos niet meer ziet.
 • Kwetsbaarheid
  Populair maakt kwetsbaar. In die zin, dat omdat er zoveel WordPress-sites op de markt zijn, zijn er ook veel hackers die het juist op die sites gemunt hebben. Hackers die proberen je gegevens te stelen, of die je server willen gebruiken voor aanvallen op andere computers of het versturen van spamberichten. Als je je WordPress-site op de standaardmanier inricht, maak je je daar wel kwetsbaar voor. Gelukkig valt ook dit wel te ondervangen, door bepaalde dingen die iedere beginner in WordPress doet nu eens nét op een andere manier te doen (zodat hackers moeilijker de toegang tot je site kunnen vinden), en verder gebruik te maken van voldoende beveiligingsmaatregelen, waarbij ook het vinden van een goede provider erg kan helpen. Maar dat moet je dan allemaal wel weten.

Conclusie?

Al met al vind ik WordPress zelf een droom van een programma, met heel veel belangrijke voordelen, en nadelen die uiteindelijk zeer goed te ondervangen zijn. Maar WordPress is niet voor ieder doel het meest geschikt. Als je heel erg snel een site nodig hebt, en je maalt niet heel erg om gewoon een sjabloon te kiezen en daarmee wellicht in maatwerk en professionaliteit iets in te leveren, dan is een programma als Wix misschien beter voor jou. En als je echt groot denkt, en heel erg specifieke functionaliteit nodig hebt, en daarbij niet terugschrikt voor hoge ontwikkelkosten en een lange bouwtijd, dan is het misschien goed om een maatwerksite te laten bouwen.

Maar zo nee, en denk je na dit blogje dat WordPress wel wat voor je zou kunnen zijn, dan vind ik het leuk om je verder te helpen. Je kan mij een WordPress-site voor jelaten bouwen, of je kan mijn hulp inroepen om het zelf te doen.

Ik hoor graag van je!